Tanıtım
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta ve/veya yaralılara ihtiyaç duydukları ilk ve acil tıbbi yardımı uygulayabilen, hasta/yaralıyı ambulans ile güvenli ve hızlı bir şekilde, sağlık kurumuna ulaştırabilen ilk ve acil yardım teknikeri yetiştiren ön lisans programıdır. Ülkemizde 1993’ten beri değişen isimlerle acil sağlık hizmetlerinin ihtiyaç duyduğu acil tıp teknisyenleri yetiştirilmektedir.
Çalışma ortamının çeşitliliği ve acil durumların doğası gereği, bu bölümü seçecek adayların, çabuk ve doğru karar verebilmesi, dikkatli, yenilikçi, girişimci, sorumluluk sahibi, etik değerlere bağlı , kendini sürekli geliştiren bir yapıda olması, değişen koşullara uyum sağlayabilmesi, sorun çözme becerisine sahip, üretken, çevresi ile etkin iletişim kurabilmesi, ekip çalışmasına yatkın olması, gerektiğinde ambulans sürücülüğü de yapabilmesi beklenir.
İlk ve Acil yardım teknisyeni olay yerinde hastanın durumunu ve çevresini inceleyerek, yakınlarından bilgi alarak sorununu belirler, durumuna göre hastaya ilk yardım tekniklerini uygular, hastanın güvenli bir biçimde ambulansa yerleştirilmesi için gereğinde polis veya itfaiyenin yardımını sağlar, transfer sırasında hastaya gereksinim duyduğu acil bakım hizmetini verir, hastayı sağlık kuruluşuna teslim ederken, oradaki ilgililere hastanın durumu hakkında bilgi verir.
İlk ve Acil Yardım Programı, aşağıdaki özelliklerin çoğunu taşıyorsanız, sizin için uygun bir meslek edinmenizi sağlar:
• Esnek mesai saatlerine uyum sağlayabilmek
• Hasta ve yaralı taşıma konusunda gerekli fiziksel dayanıklılığa sahip olmak
• El becerisi, uygulamalı beceriler edinmeye yatkınlık
• Çabuk ve doğru karar verebilmek
• Dikkatli ve soğukkanlı olmak
• Ekip çalışmasına yatkın olmak
• Hareketli işleri yapmaktan hoşlanmak
• Fen bilimleriyle ve özelde sağlık bilimleriyle ilgili ve başarılı olmak
• İnsanlara yardım etmek konusunda istekli ve gayretli olmak
• Sorumluluk duygusu gelişmiş olmak
• İnsanlarla iletişim ve özellikle stresli durumların yönetimi konusunda iyi olmak
• Kan ve vücut sıvılarıyla, yaralarla karşılaşma konusunda fiziksel ya da psikolojik engeli olmamak
Programın Amacı
Hastane öncesi acil sağlık hizmetlerinde hasta/ yaralılara temel ve ileri yaşam desteği verebilen; hasta/ yaralıların esas tedavisi yapılıncaya kadar geçen süre içerisinde yaşam kurtarıcı ve sakat kalmayı önleyici tıbbi müdahaleleri yapabilen; her türlü sistem travmasını tanıyıp, uygun acil yaklaşımını planlayıp, uygulayabilen; ilk müdahaleleri yapılmış hasta ya da yaralıların ambulansla güvenli bir şekilde hastanelere ulaşmasını sağlayan yardımcı sağlık personeli yetiştirmektir.
Mezunlarına Verilen Unvan
Programı bitirenlere Ön Lisans diploması ve Yükseköğretim Yürütme Kurulu’nun 15/04/2009 tarihli toplantısında alınan karar ile 2547 sayılı Kanun’un 2880 sayılı Kanun’la değişik 7/d-2 ve 43/b maddeleri uyarınca “Sağlık Teknikeri” unvanı verilir.
Staj Ve Uygulama Süresi
Öğrencilerimiz stajlarını iş birliği yaptığımız Buhara Abu Ali İbn Sino Devlet Tıp Enstitisü ile afiliye olan hastanelerde yapmaktadırlar.
Program Mezunlarının Başlıca Çalışma Alanları:
Sağlık sektöründe hizmet veren kamu ve özel kuruluşlarında, üniversitelerde, hastanelerin acil servis, kara, hava ve deniz ambulanslarında istihdam edilirler. Ayrıca ilk ve acil yardım hizmetine ihtiyaç duyulan alanlarda (belediyeler bünyesinde itfaiyelerin arama kurtarma birimleri ve Kızılay gibi) istihdam alanları mevcuttur.
İş Bulma İmkanları
Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olması nedeniyle istihdam imkanları oldukça geniştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda hastane öncesi sağlık hizmetlerinde yaşanan gelişmeler ile program mezunlarının Acil Sağlık Hizmetleri başta olmak üzere iş bulma imkanlarında artış olmuştur.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, İlk ve Acil Yardım programı 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı itibarı ile ilk öğrencilerini kabul etmiş ve eğitime başlamıştır.