İlk ve Acil Yardım Programı
Programın Yeterlilik Düzeyi
İlk ve Acil Yardım önlisans programı (Bologna Süreci Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi’nde kısa düzey, TYYÇ’de beşinci düzey), mesleki eğitim ve uygulama ağırlıklı bir önlisans programı olup, özellikle, iş dünyasının ilgili olduğu alan ve düzeyde ihtiyaçlarını karşılamak ve mezunlarına bu alanda istihdama yönelik temel düzeyde bilgi ve pratik uygulama yeterliliklerini kazandırmak için tasarlanmıştır
Programın Amacı
Bu programda okuyan öğrencilerin mezun olduktan sonra hastane öncesi alanda hasta ve yaralılara gerekli müdahaleleri yapabilmesi, olası gelişebilecek komplikasyonları önleyebilmesi, ileri yaşam desteği gereken durumlarda hastaya doğru müdahale ederek mortalite oranlarının yükselmesinin önüne geçebilmesi, hastanın uygun şekilde stabilizasyonunu sağlayarak, güvenli bir nakil süreciyle en uygun hastaneye transportunun sağlanabilmesi amaçlanmıştır.
Programın Eğitim Türü
Tam zamanlı, örgün eğitim verilmektedir.
Programın Öğrenim Dili
Türkçe
Kazanılan Derece
Programın Öğrenim Süresi ve Süreçleri
Öğrenim süresi 6 yarıyıldır. Eğitim sürecinde, bir eğitim-öğretim döneminde 30 AKTS’den az olmamak koşuluyla toplam en az 120 AKTS tamamlanmalıdır. Öğrencilerin 30 iş günlük yaz stajını tamamlamaları gerekmektedir.
Programa Başvuru, Kayıtlar ve Yatay Geçişle Öğrenci Kabulü
Bu programa giriş koşulları, Yükseköğretim Kurumu’nun ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Mezunlar İçin İş ve Akademik Kariyer İmkânları
İlk ve Acil Bakım Teknikeri unvanı almış olan mezunlar; kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler. Sağlık kuruluşları başta olmak üzere diğer kurum ve kuruluşların acil sağlık hizmeti veren birimlerinde görev yaparlar.